Slapen met de feestdagen

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent toch vaak dat je op visite gaat en/of familie en vrienden bij jou over de vloer komen. Hoe gezellig en leuk dit ook kan zijn. Dit kan ook voor enige stress bij je kindje zorgen. Dus hoe kan je dit het beste aanpakken met je kindje?

Wanneer je thuis blijft is het uiteraard wat makkelijker. Doe wat je alle andere dagen ook doet, ga niet te ver over de wakkertijden heen, onderneem niet té veel activiteiten op een dag en beperk de suikerinname. Tuurlijk het is feest en als jij je kindje wat anders wilt geven dan op andere dagen snap ik dat. Maar al het snoepgoed en frisdrank ed, is echt niet nodig. Rauwkost en groenten op een andere manier aanbieden kan ook al heel leuk zijn voor je kindje.

Gun je kindje daarnaast ook echt wat rust momenten. Wanneer je nog een jong kindje hebt, laat je kindje dan liever niet van arm naar arm naar arm gaan, maar houdt hem vooral lekker bij je. Heb je al een wat ouder kindje, verplicht hem dan ook niet om iedereen een kus te moeten geven, maar laat de keuze bij hem. Gedag zeggen is normaal, maar laat hem bepalen hoe hij dit doet. Even zwaaien, een high five, een box misschien?! Wilt hij wel een kus geven of knuffel is dit ook helemaaal prima!


Wanneer je op visite gaat is het even wat lastiger. Houdt bovenstaande in gedachte en daarbij zorg voor een goed ochtend slaapje. Aangezien je in de meeste gevallen pas 's middags op visite gaat. Houdt nog steeds rekening met de wakkertijden en spreek een tijd af zodat je kindje bijvoorbeeld onderweg in de auto of kinderwagen kan slapen of pas na een slaapje. Volg het bedtijdsritueel wat je thuis ook doet en neem de spullen van thuis mee, zoals zijn eigen slaapzak, knuffeltje, dekentje, etc. Nu kan je denken, ik neem lekkere schone spullen mee, maar juist de gedragen spullen heeft het vertrouwde luchtje en daarom zou ik juist die meenemen. Lukt het jouw kindje niet om in een ander huis te slapen, ga dan even wandelen met je kindje in de kinderwagen. & laat het allemaal beetje los, geen stress, wel genieten!

En dan na kerst komt Oud & Nieuw. Ga jij je kindje wakker houden tot 00:00 uur, maak je hem wakker of laat je hem lekker slapen? UIteraard is dit helemaal aan jou en moet je vooral doen wat goed voelt. Maar mijn mening, laat je kindje lekker slapen als hij slaapt. Op een oudere leeftijd is het misschien leuk om samen vuurwerk te kijken, op een jonge leeftijd kan dit zorgen voor meer stress, je kan het ritme hiermee overhoop gooien en vermoeidheid opbouwen.  Word je kindje wakker door de vuurwerk, zorg er dan voor dat je er bent voor hem, om hem gerust te stellen, even een knuffel of kus of misschien wel een voeding. Meenemen naar beneden, naar de visite dat zou ik afraden.

 

Voor nu wens ik jullie allemaal hele mooie, liefdevolle feestdagen met al jullie liefdes om jullie heen. 

Op naar een mooi en goed 2024.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.