De wakkertijden

Wanneer moet mijn kindje slapen? Wanneer moet mijn kindje in bed liggen? Wat zijn wakkertijden en hoe zet je deze in? De wakkertijden is echt wel een kenmerk van de Droomritme Methode. Het zorgt er voor dat je kindje op het juiste moment in bed ligt en kan gaan slapen.

Aangezien niet elke dag en nacht hetzelfde verloopt, wil je ook niet met vaste bedtijden werken. Want wanneer je kindje bijvoorbeeld vroeg wakker is geworden en moet wachten tot de 'juiste' tijd om weer te gaan slapen, is je kindje vaak alweer over zijn slaap heen. Als je over je slaap heen bent, is het lastiger om in slaap te vallen en als je kindje dan eindelijk slaapt is de kwaliteit van dit slaapje ook afgenomen. Dit geldt ook wanneer het ochtend slaapje bijvoorbeeld kort was en/of heel onrustig.

Ritme + Signalen + Gezond verstand = Slaaptijd

Er wordt helaas nog te vaak gezegd en gedacht dat wanneer een kindje overdag niet of niet goed heeft geslapen hij de nacht wel goed zal gaan slapen, 'want ja, hij zal wel moe zijn...'. En tuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij dit wel goed gaat. Maar wanneer dit structureel plaatst vindt, zal de vermoeidheid oververmoeidheid worden en dit brengt onder ander nachtelijk waken met zich mee.

De wakkertijden staan voor de maximale tijd dat je kindje tussen de slaapjes door wakker kan blijven. Het 2-90-90-3 ritme betekent dat jouw kindje na het wakker worden in de ochtend 2 uur kan wakker blijven. Dan volgt er een slaapje, na dat slaapje blijft je kindje 1,5 uur wakker, er volgt weer een slaapje, weer 1,5 uur wakker en daarna blijft je kindje 3 uur wakker tot hij de nacht in gaat.  Mits de slaapjes minimaal 1 slaapcyclus lang is geweest. 

Deze wakkertijden zijn gebaseerd op de natuurlijke ritmes en hormonen en veranderen ook per leeftijd. Een dag van 24 uur bestaat uit 16 cycli van 1,5 uur. In deze 1,5 uur stijgt en daalt het slaaphormoon melatonine en het stress hormoon cortisol. Deze hormonen werken tegenovergesteld van elkaar. Wanneer het hormoon cortisol hoog staat, is er weinig melatonine aanwezig in het lichaam en dus ook andersom. Het perfecte moment om te gaan slapen is wanneer melatonine hoog staat en cortisol laag. De wakkertijden richten zich op dit ene punt. Ook wel de sleep window genoemd. Voor deze maximale tijd, doe je het elke keer weer hetzelfde bedtijdritueel. Zodat jij voorspelbaar wordt voor je kindje en het lichaam van je kindje een teken krijgt dat hij kan gaan slapen.

 

Hieronder de wakkertijden per leeftijd:

0-2 maanden: 60 minuten wakkertijd

2-6 maanden: 90 minuten wakkertijd

6-8 maanden: 2-90-90-3 Ritme

8-12 maanden: van 2-3-3-3 naar 2-3-4 Ritme

12-18 maanden: 2-3-4 Ritme

18-24 maanden: 3-3-4 Ritme

24 maanden: 5-5 Ritme

36 maanden: Dag slaap hoeft niet maar mag wel, stop niet eerder.

 

 

Lees ook waarop je kan letten bij het aanschaffen van verzorgingsproducten!