Wat doe ik als Slaapcoach?

Wat doet een slaapcoach? Wanneer schakel je een slaapcoach in? Kan een slaapcoach je helpen? Waarom in combinatie met onrustdeskundige? Wat is een droomritmecoach? Slaap is heel belangrijk. Voor je kleintje, maar ook voor jezelf. Slaap is namelijk veel meer dan alleen gaan liggen en je ogen dicht doen. Wist je dat je zelfs langer in leven kan blijven zonder eten en drinken dan zonder te slapen? 

Goed kunnen slapen is afhankelijk van een hele hoop factoren. Oa: Is er genoeg daglicht en beweging geweest, wat is er gegeten en gedronken op een dag, hoe is het bedtijdritueel, waar slaap je of met wie?! Wanneer er bijvoorbeeld altijd gebroken nachten zijn en je kindje overdag ook korte slaapjes doet, is het goed om even aan de bel te trekken om naar de oorzaak te gaan zoeken. Maar met wie neem je contact op?

Er zijn verschillende soorten slaapcoaches in Nederland. De grootste verschillen zitten vooral in het laten huilen - troosten, vaste bedtijden - wakkertijden, wakker maken - laten slapen. Ik heb er voor gekozen om Droomritmecoach te worden. Dit betekend dat ik Slaapcoach ben, maar ook Onrustdeskundige. Bij het Droomritme methode wordt er holistisch gekeken naar het slapen, naar het kind en de ouders. Ook werkt deze methode met wakkertijden in plaats van vaste bedtijden.

Door de wakkertijden te volgen vind je het perfecte moment om je kindje naar bed te brengen en te laten slapen. Namelijk wanneer het slaaphormoon melatonine hoog is en het hormoon cortisol laag staat. De wakkertijden zijn voor elke leeftijd weer anders, gebaseerd op de natuurlijke ritmes en hormonen. Wanneer je je kindje te vroeg naar bed brengt, is je kindje gewoon nog niet moe genoeg en komt er verzet, breng je je kindje te laat naar bed, is het hormoon cortisol alweer gestegen waardoor er ook weer verzet kan komen. 

Verder kijk ik onder andere naar de plek waar je kindje slaapt, hoe je kindje in slaap valt, welke voeding hij krijgt en wanneer, maar het belangrijkste is, dat er geen onrust in het lijfje is. Is dat er wel door bijvoorbeeld reflux en/of koemelk allergie, of misschien wel door een te snelle of langzame bevalling waardoor er werveltjes zijn verschoven of vast zijn gaan zitten, dan is het belangrijk dat wij eerste deze onrust in balans brengen. Wanneer de onrust in balans is kunnen wij aan slapen gaan ‘werken’. Dit is altijd liefdevol en responsief, zonder te huilen.

Aan de hand van een online intake formulier maak ik een slaapplan voor jullie. Met daarin de fysieke-, softe-, en slaaptechnische factoren en altijd gericht op jullie wensen en behoeftes. Een slaapplan is daarom altijd een persoonlijke slaapplan op maat gemaakt. 

Maar voordat je een plan door een slaapcoach laat schrijven, laat je informeren wat deze slaapcoach voor je kan betekenen. Bekijk de mogelijkheden en de reviews. Maar bedenk ook wat het beste bij jullie gezinssituatie past. Kies je voor gecontroleerd laten huilen of troost je liever je kindje. Plan daarom ook met meerdere slaapcoaches een kennismakingsgesprek in en voel vooral wat voor jou het beste voelt! 

 

Slaap lekker!

 

Lees hier mijn verhaal over wie ik ben.