Waarom ben je (vaak) gelukkiger op vakantie?

Even los van het feit dat je niet hoeft te werken en je geen wekker hoeft te zetten, zijn er meerdere redenen waarom jij je vaak gelukkiger voelt wanneer je op vakantie bent. Hieronder benoem ik er een paar in het kort, want het is veeelste veel informatie om dit allemaal tot in de details uit te leggen. (Misschien leuk voor een volgende blog ;)) Maar je begrijpt hierna wel waarom je (vaak) gelukkiger bent op vakantie dan thuis.

 

1: Je bent veel meer buiten.
Eigenlijk zijn alle onderstaande punten een onderdeel van dit puntje. Buiten zijn is zo belangrijk voor je gezondheid en dat lees je terug in de volgende punten. Doordat je meer buiten bent, beweeg je daardoor vaak meer en anders. Badmintonnen, andere/verdere speeltuintjes bezoeken, wandelen, fietsen, voetballen, etc. Bewegen beschermt tegen stress, zorgt voor behoud en verbetering van je gezondheid en het helpt je om lekkerder in je velletje te zitten. Je voelt je er energieker door, je bent blijer en mentaal krachtiger. Daarnaast ben je ook even weg van al het kunstlicht van binnen, wat een negatieve invloed heeft op je lijf.

 

2: Je loopt vaker op blote voeten.
Wanneer het warmer buiten is, gaan de dikke schoenen uit en de slippers aan. Vaak wanneer je dan een dagje naar het strand gaat of naar het park, trek je die slippers ook gauw uit. Je wilt lekker het zand tussen je tenen voelen, of de grassprietjes. Het met blote voeten staan op een natuurlijke ondergrond noemen wij grounden oftewel aarden. Je lichaam maakt hierdoor contact met de aarde en zorgt ervoor dat de vrije elektronen van de aarde naar je lichaam worden overgebracht. Dit brengt heel veel voordelen met zich mee, zoals het reduceren van ontstekingen en oxidatieve stress, het werkt rustgevend en het verbetert de bloedsomloop en je slaap.

 

3: Waarschijnlijk zwem je elke dag wel even of op zn minst even pootje baden.
Tegenwoordig heeft iedereen te maken met veel stress, of je het nou wilt of niet. Stress vreet het mineraal magnesium uit je lichaam weg en te weinig magnesium zorgt er weer voor dat je gevoeliger wordt voor stress. En wat nou als ik je zeg dat dit mineraal terug te vinden is in het zeewater.
Zwemmen/pootje baden in een zwembad is goed voor grounding, maarrrr zwemmen in de zee zorgt voor grounding en via je huid neemt je lichaam de mineralen uit de zee op. Daarbij heeft het zeewater ook een antibacteriele en ontstekingsremmende werking. Win - win situatie.

 

 

 

4: Zonlicht en licht.
Weer zon puntje waar heel veel over te zeggen is. Maar in het kort. Zonlicht doet heel veel goeds voor je lichaam en mentale gezondheid. Door zonlicht wordt onder andere je lichaam gestimuleert om het hormoon serotonine aan te maken. Het zogenoemde gelukshormoon en maakt het vitamine D aan. Een heel belangrijke vitamine om je goed te voelen en goed te kunnen functioneren. Daarom is het ook goed om je niet meteen van s ochtends vroeg tot s avonds laat met zonnebrand in te smeren. Los van het feit dat de meeste zonnebrandcremes ongezond zijn, kan je lichaam hierdoor het zonlicht ook minder tot niet goed opnemen. Wil je meer informatie over wat het licht nou precies is en hoe je gezond met zonlicht kan omgaan? Dan is deze training zeker aan te raden ->
https://www.ikiguides.nl/zonnetraining-blueprint

5: Fytonciden.
Misschien heb je hiervan nog nooit gehoord, dat kan ik mij best voorstellen. Fytonciden zijn stofjes die worden vrijgelaten uit bomen en planten en zijn aan de lucht afgegeven. Het inademen van deze gunstige stofjes heeft een positieve invloed op je lichaam. Zo vermindert het de productie van het stresshormonen cortisol en heeft een positief effect op je immuunsysteem. Het feit dat je op vakantie (vaak) gelukkiger bent heeft dus ook weer te maken met het buiten zijn en het inademen van deze stoffen. Het is ook mogelijk om deze stoffen binnen, binnen te krijgen, denk hierbij aan het gebruik van essentiele olien*. Vandaar dat ik ook de opleiding Aromatherapie heb gevolgd :) Maar niet alleen het buiten zijn, maakt je gelukkiger. Zelfs het zien van de natuur en het horen van de natuurgeluiden heeft dit effect op jouw lichaam.

Hoe fijn zou het zijn, als je niet alleen op vakantie gelukkig bent, maar het hele jaar door?!
Probeer dan bovenstaande punten toe te passen in je huidige leefpatroon en verminder ook het gebruik van kunstmatige voeding, hormoonverstorende middelen zoals die in verzorgingsproducten en parfum, maar ook geurkaarsen, plastic voorwerpen, schoonmaakmiddelen etc.

 

Maar nou hoor ik je denken, een slaapcoach die zich bezig houdt met hoe je je gelukkiger kan voelen... dat klopt niet helemaal. Maar ik zal je vertellen dat al deze punten betrekking hebben op slapen. Wanttt..
Zonlicht maakt serotonine aan en dit is een voorloper van het slaaphormoon melatonine. Dat is een hormoon die je juist in je lichaam wil hebben om in slaap te kunnen vallen en te kunnen doorslapen. Het hebben van stress (cortisol in je lichaam) maakt het slapen gaan lastiger want melatonine en cortisol werken niet samen. Het is of melatonine of coristol en niet en en. Dus stress reduceren is heel belangrijk. En dat is iets wat je met bovenstaande punten kan doen. Dit is belangrijk voor jezelf voor een goede nachtrust en dus ook zeker voor je kindje. Want als jij gestresst bent, zal je dit onbewust ook overdragen op je kindje en dan heb je alle bovenstaande punten voor niets gedaan.

Ga jij nu een vakantie boeken of ga je deze punten in je huidige leefstijl toepassen?
Let me know!

Liefs, Melanie

*Het gebruik van de juiste essentiele olie en hoe je deze gebruikt is heel belangrijk. Koop niet zomaar een olie. Stuur mij een mail als je hier meer informatie over wilt hebben.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.